10 tips voor een onvergetelijk carnaval

10 tips voor een onvergetelijk carnaval

Steeds meer mensen uit de Randstad vieren carnaval mee in het zuiden. Hartstikke leuk. Maar wel handig als je een paar ‘regels’ kent. VROUW hoofdredacteur Marieke gaat elk jaar naar ’t Kielegat. Ze geeft je hierbij wat tips!

 

1. GA VERKLEED

Wie mocht denken: ‘in zo’n raar apenpakje loop ik voor gek’ en gewoon een spijkerbroek en trui aantrekt, krijgt spijt. Je loopt voor gek als je níet bent verkleed. Bovendien biedt een stewardessenpakje meteen gespreksstof: ‘Waar gaat de vlucht naartoe’?

2. DRINK BIER

Natuurlijk verkopen de meeste cafés ook wijn en cola light, maar met carnaval drink je bier. Voordeel is dat je alleen een paar vingers hoeft op te steken naar de barman, want vaak staat de muziek zo hard dat je hem niet kan verstaan. Gelukkig is het bier meestal aangelengd met water, waardoor het niet zo heel vies is.

3. PAS OP JE SPULLEN

Ondergetekende is nog nooit beroofd in Amsterdam, maar op de Grote Markt in Breda werd mijn telefoon dus brutaalweg uit mijn tasje gejat. Stop ‘m dus desnoods in je beha.

4. MAAK DUIDELIJKE AFSPRAKEN MET HET THUISFRONT

Waar veel mensen heel dicht op elkaar staan die allemaal behoorlijk wat drinken, wordt er weleens gezoend. Maar dit kan worden gefilmd of toch worden doorverteld door die loslippige vriendin die ook mee is. Spreek dus met je partner af hoever je kan gaan en heus, carnaval is ook zonder zoenen heel gezellig.

5. LEG EEN FLINKE BODEM

Eet met carnaval geen quinoa of salade met gojibessen, maar stamppot of patat met saté. Brabantse (en Limburgse) nachten duren met carnaval écht heel lang. En als je met al dat bier een beetje rechtop wil blijven staan, heb je dus een goede bodem en veel vet nodig. Overigens ben je óf aan het hossen, of loop je van kroeg naar kroeg, dus waarschijnlijk kom je toch geen gram aan.

Natuurlijk kun je met de laatste trein naar huis, maar het is jammer als je net op het hoogtepunt van het feest naar huis moet om vervolgens tussen andere dronken feestvierders onder de gezellige NS-lampen de avond te beëindigen. Boek dus gewoon een hotel, liefst op loopafstand van de cafés. Herken je tijdens het ontbijt iedereen nog in hun gewone kleren?

7. GA NIET OP ZATERDAG

Op zaterdag zijn alle kroegen bomvol. Op zondag, maandag en dinsdag zijn ze gezellig druk. Ook leuk is dan dat je wat van de carnavalsoptocht kunt meepikken. De moeite waard om naar te gaan kijken!

8. LAAT JE HOGE HAKKEN THUIS

Er zijn over het algemeen geen zitplaatsen voorradig, behalve dan de wc, maar daarvoor moet je dan ook heel lang in de rij staan. Trek dus een paar platte schoenen aan waarop je het héél lang volhoudt.

9. VRAAG WAAR LEEFTIJDSGENOTEN KOMEN

Als twintiger wil je niet tussen de vriendinnen van je moeder staan en als veertiger niet tussen de vriendinnen van je dochter. Carnaval wordt tot op hoge leeftijd gevierd, je moet alleen de juiste plekken kennen. Vraag gewoon aan lokale inwoners of in het hotel waar je het beste heen kunt.

10. KLAAG NIET

Met carnaval gebeuren er dingen waar je in de rest van het jaar misschien niet aan moet denken. Je brult keihard mee met teksten als ‘schatje, mag ik je foto’, je kletst de hele avond met onbekenden en na afloop ben je brak, snipverkouden en je stinkt een uur in de wind naar bier. Maar je hebt een geweldige tijd gehad. Of niet en dan blijf je volgend jaar lekker boven de rivieren. Toch?

 

BRON: VROUW

Comments are closed.