lang-chris

Beter goed gejat dan slecht bedacht? Deze artiesten namen het risico!

Aan het begin van deze eeuw was dj Tiësto een van de meest geprezen dj’s ter wereld, maar de comeback van Bredanaar in de hitlijsten doet veel mensen wat fronzen: zijn nieuwe nummer On My Way lijkt namelijk verdacht veel op This Girl van Kungs.

Dat is ook de fans van Tiësto opgevallen, blijkt uit reacties op Twitter. “Ligt het aan mij over lijkt het nieuwe nummer van Tiësto heel erg op This Girl van Kungs?”, vragen meerdere mensen zich hardop af. De gelijkenis is opvallend, vooral omdat de enorme hit van Kungs nog geen jaar geleden is uitgekomen.

Kungs, of Valentin Brunel zoals de Franse dj eigenlijk heet, heeft laconiek gereageerd op alle speculaties. “Voor alle mensen die denken dat ik de nieuwe track van Tiësto heb geproduceerd: ik voel me gevleid, maar nee. Wel een goed nummer!”

Het is niet de eerste keer dat een bekend liedje ophef veroorzaakt vanwege mogelijk plagiaat. Sterren als Will.I.Am, Shakira en Robin Thicke hadden al last van gebrek aan inspiratie. Luister en oordeel zelf!

  • Het liedje: Shakira – Hips Don’t Lie ft. Wyclef Jean 
  • Het origineel: Jerry Rivera – Amores Como El Nuestro 

Het voorbeeld van Hips Don’t Lie is een twijfelachtige, omdat het erop lijkt dat Shakira toch alles goed geregeld heeft. Jerry Rivera beschuldigde de Colombiaanse zangeres openlijk van plagiaat, maar na wat onderzoek bleek het team van de zangeres wel degelijk de rechten hebben opgevraagd voor het gebruik van de trompetgeluiden. Rivera zou zelfs in het boekje van de cd staan…

  • Het liedje: Chris Brown – Yeah 3x 
  • Het origineel: Calvin Harris – I’m Not Alone 

Er is flink wat over deze twee nummers gezegd, de beat onder Yeah 3x van Chris Brown zou namelijk gestolen zijn uit een nummer dat dj Calvin Harris twee jaar eerder uitbracht. Tot een rechtszaak is het echter nooit gekomen.

  • Het liedje: Nirvana – Come as you are
  • Het origineel: Killing Joke – Eighties

Plagiaat is natuurlijk niet alleen iets van deze tijd, ook Nirvana werd al beschuldigd van jatten. De wereldberoemde gitaarriff uit het nummer Come As You Are van Nirvana lijkt namelijk verdacht veel op die uit een nummer van Killing Joke. Deze Britse band dreigde met een rechtszaak, maar liet de aanklacht uiteindelijk vallen toen Nirvana-voorman Kurt Cobain plotseling overleed.

  • Het liedje: Robin Thicke – Blurred Lines
  • Het origineel: Marvin Gaye – Got To Give It Up

In 2013 danste iedereen enthousiast mee met Blurred Lines, maar de familie van wijlen Marvin Gaye waren woedend. Producent Pharrell Williams, die ook op de plaat te horen is, zou zich voor Blurred Lines namelijk teveel hebben laten beïnvloeden door de beat uit Got To Give It Up van de in 1984 overleden zanger.

De uitspraak van de rechter, die Pharrell en co ruim 5 miljoen dollar schadevergoeding liet betalen, heeft tot veel ophef geleid. Veel artiesten waren namelijk bang dat ze zich nooit meer mochten laten inspireren door andere artiesten. 

  • Het liedje: Will.i.am – Let’s Go
  • Het origineel: Mat Zo & Arty – Rebound

“Ik wilde het nummer bewerken, maar een jaar later hebben we er toch voor gekozen het origineel te gebruiken. Daar is het fout gelopen, want we hebben de rechten niet gekocht. Maar we gaan het oplossen”, zo klonk de verontschuldiging van Will.i.am nadat hij werd beschuldigd van plagiaat. De Black Eyed Peas-voorman had voor zijn nummer Let’s Go gebruik gemaakt van het nummer Rebound van de Britse dj’s Mat Zo en Arty.

Bron: RTL NIEUWS 

Comments are closed.