muzieksmaak

Er is een wetenschappelijke verklaring voor jouw muzieksmaak

Iedereen heeft een andere muzieksmaak. Naar wat voor muziek luister je’ is één van de vragen die het meest gevraagd worden als mensen elkaar leren kennen. Niet raar ook, want je muzieksmaak zegt best wel wat over je. Hoe ontwikkel je eigenlijk je muzieksmaak?

Er is een ‘magische leeftijd’ waarop je begint met het ontwikkelen van je muzieksmaak

Net zoals dat er een punt is waarop kinderen taal leren, is er ook een punt waarop je begint met je muzieksmaak ontwikkelen. En dat is als je 14 jaar oud bent. Rond je 24ste zit je op je piek. Maar waarom dan, vraag je je misschien af. Volgens Daniel J. Levitin (een hoge pief van een lab van de McGill University) komt dat omdat mensen dan beginnen met puberen. “Die hormonen zorgen ervoor dat we alles wat we ervaren enorm belangrijk vinden. Inclusief muziek dus”, vertelt ‘ie aan de New York Times.

Afbeeldingsresultaat voor baby muziek

We zijn dan op een punt dat we kennis kunnen opnemen en verwerken. Dat betekent dat we onze eigen smaak ontwikkelen. Ook op het gebied van muziek, want dat bepaalt onder andere je eigen identiteit. En een eigen identiteit is precies wat je wil als je gaat puberen. Vanaf je 14e tot je 24ste verbeter jij je muzieksmaak elke keer weer een beetje.

Je muzieksmaak wordt beïnvloed door je karakter

Uit een onderzoek dat gedaan is in 2003 blijkt dat mensen met dezelfde muzieksmaak ook bizar vaak dezelfde karaktereigenschappen hebben. Ben je extravert, vinden mensen het chill om met je om te gaan, maar ben je emotioneel niet heel stabiel? En kom je niet altijd even makkelijk uit je woorden? Dan luister je waarschijnlijk naar pop en country, blijkt uit dat onderzoek. Kan jij jouw gevoelens wel handelen, sta je open voor nieuwe ervaringen en denk je dat je heel slim en tolerant bent? Dan luister je volgens dat onderzoek naar jazz en folk.

Ben je ambitieus, een tough cookie en heb je niet heel erg veel zelfvertrouwen? Dan luister je waarschijnlijk naar alternatieve, rock en/of heavy metal. Ben je extravert, creatief, aantrekkelijk, liberaal, heb je veel zelfvertrouwen en vergeef je mensen snel? Dan hou je waarschijnlijk het meeste van hip-hop, soul, dance of elektronische muziek. Naast je karakter spelen factoren mee als waar je bent opgegroeid, wat je sociaaleconomische status is, wat je manier van denken is en hoe jij wil overkomen naar de rest van de wereld. En dat laatste brengt ons op het volgende punt.

music-791631_thumb_600x400

Mensen liegen vaak over hun muzieksmaak

Er is een verschil tussen de muziek die we écht luisteren en de muziek die we zeggen te luisteren. Dat komt omdat we diep van binnen weten dat de artiesten waar we naar luisteren, niet alleen onze muzieksmaak bepalen. Jouw keuze in muziek bepaalt ook hoe anderen jouw zien en hoe we echt zijn. “Mensen denken dat bepaalde muziek is gelinkt aan bepaalde waarden en persoonlijkheden”, vertelt de onderzoeker aan Medical Daily in 2007. Echt liegen over je muzieksmaak doe je misschien niet, maar vertellen dat jij elke zondag in je onderbroek op Taylor Swift staat te dansen misschien ook niet.

Je muzieksmaak blijft je hele leven ongeveer hetzelfde

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat je stopt met het zoeken naar nieuwe muziek rond je 33ste. Volwassenen vinden muziek uit hun twintiger jaren vaak leuker dan welke andere leeftijd dan ook. Dat komt omdat mensen in deze jaren muziek kunnen linken aan de herinneringen die het leukst zijn en de momenten die het meeste impact hebben gehad op hun leven. De muziek waar je naar luisterde toen jij je eerste vriendje/vriendinnetje zoende bijvoorbeeld. Als je straks vijftig bent, vind je Beyoncé dus nog steeds flawless. Wel wordt de muziek die we luisteren steeds rustiger naarmate we ouder worden. Omdat we dan tien kutkinderen en een drukke baan hebben en willen relaxen als we muziek luisteren. Makes sense.

Afbeeldingsresultaat voor ouderen muziek

 

Bron: Ondertussen

Comments are closed.