lil

Waarom heet elke rapper tegenwoordig Young of Lil?

Iedereen kent wel een rapper die begint met Young of Lil. Denk aan Lil’ Kleine en Young Thug. Hoe oud zijn de Young-rappers? Hoe lang zijn de Lil-rappers? Of zit er toch iets meer achter?

Laten we beginnen met Young

Om dit uit te leggen, moeten we toch een beetje kijken naar Lil Wayne. Die richt in 2009 namelijk het label Young Money Entertainment op. Op dat label staan onder anderen hijzelf, Drake en Nicki Minaj. En wat is de overeenkomst tussen die drie, maar ook de hele hiphop-industrie? Iedereen begint fucking jong.

Lil Wayne kreeg zelf een platencontract op zijn negende. JONG! In het liedje hieronder was hij ongeveer vijftien:

Young Joram

Hiphop komt uit een cultuur voort waar onderdeel zijn van een groep of collectief belangrijk is. De term Young geeft dan ook vaak aan dat de persoon een jong lid van die groep is. Daar hoeven ze nog geen rapper voor te zijn.

Vaak ontstaat deze naam dan op de middelbare school, bij het sporten of bij je hanggroep op straat. Zo zou het hetzelfde werken als 3FM-DJ Joram (22, dus vet jong) Young Joram wordt genoemd door de andere 3FM-DJ’s.

Yung 39-jarige

Net zoals jonge broertjes, blijven deze mensen altijd een beetje de jongste. Of zo voelen ze zich, in ieder geval. Tien jaar geleden zei de nu 39-jarige (toen dus 29-jarige) Young Jeezy in een interview dat hij zich altijd het jonkie zal voelen en daar ook voor staat als persoon.

Nu hij 39 is wordt hij vaker gewoon Jeezy genoemd, maar eigenlijk hij zal altijd Young Jeezy blijven. Ook omdat jonge gasten niet met je willen werken als ze merken dat je oud bent. #lullig

En hoe zit het dan met Lil?

Lil is uiteindelijk de populairste naam geworden; zo hebben wij zelfs onze eigen Lil’ Kleine. Omdat voorzetsels als Young, Big (voor de wat grotere medemens, zoals Biggie Smalls of Big Sean) en Lil steeds populairder werden in de jaren ’90, werd het voor platenmaatschappijen ook steeds aantrekkelijker om dat te gaan doen.

Lil sprong daar vooral uit omdat het in veel culturen een gebruikelijk voorzetsel was. Je kon het gebruiken als je echt een klein mensje was, maar ook als gewoon nog niet zo’n grote artiest was.

Lil Dicky

Terwijl het gebruikelijk werd dat artiesten, naarmate ze ouder werden, hun Lil lieten vallen en doorgingen met een kortere naam, kwam er een nieuwe movement bij: mensen die Lil en Young ironisch gingen gebruiken. Goede voorbeelden zijn Lil Dicky en de Amsterdamse rappers Yung Internet.

Drizzy, Yeezy en Breezy

Toch is het allemaal gewoon een mode-dingetje. Het zijn nu toch vooral oudere rappers die de naam Lil of Young niet ironisch gebruiken. De laatste grote hype was misschien wel de –zy beweging. Zo was Drake “Drizzy”, Kanye West “Yeezy” en Chris Brown “Breezy”. Waarschijnlijk komt dit omdat Lil Wayne veel van wiet hield en daarom “Weezy” genoemd werd, maar dat zijn speculaties.

 

Hoe lang zijn de bekendste Lil’s?

Lil Kleine                             1.77m

Lil Wayne                            1.66m

Lil Jon                                 1.68m

Lil Yachty                            1.81m

Lil Dicky                              1.77m

 

Hoe oud zijn de bekendste Young’s?

Young Jeezy                      39

Young Thug                       25

Yung Internet                     35

Yung Mavu                        16

Bron : 3fm 

Comments are closed.