dj

Wat betekent het als een dj LIVE draait?

Soms staat er achter de naam van een dj dat hij live draait, maar wat betekent dit eigenlijk?

Je staat in de club. Je ziet vrij weinig en de kolkende massa lijkt het alledaagse leventje even vergeten te zijn. De mensen dansen alsof de zon nooit meer opkomt. De rookmachine draait overuren en de dj staat heupwiegend achter de booth. Hij draait live. Dat weten we, want dat stond met koeienletters achter zijn naam op de poster. Maar wat betekent dat eigenlijk, als een dj LIVE draait?

Hoe zit dat, muzieksamenstellers van 3FM?

Aan wie kun je dit beter vragen dan aan de muzieksamenstellers van 3FM. We kloppen bij ze aan.

Als een dj live draait betekent dit eigenlijk dat hij niet alleen maar plaatjes achter elkaar zet maar vooral eigen producties laat horen. En mocht hij dan wél een keer iets van anderen draaien, dan gooit hij er eigen effectjes in of een loop.” Ja ja, oké, dus kan ik het dan vergelijken met een bandje dat zijn eigen liedjes live zingt?“Nee… Of wacht… Eigenlijk wel! De dj of producer gebruikt op dat moment zijn laptop om zijn eigen productie live te laten horen. Net zoals een band met gitaar, piano en microfoon een zelfgemaakt liedje komt spelen.”

Expert Egbert vertelt over LIVE draaien

Het antwoord lijkt al een beetje boven water te zijn, máár laten we het ook nog even aan iemand vragen die daadwerkelijk live draait. Egbert is zo’n dj en producer. Tijdens een live(set) staat hij ijverig te draaien aan het mengpaneel. We vragen om opheldering en opvallend genoeg is dat zijn eerste reactie: “Altijd een gevoelig topic, dat live-optreden.”

Hey Egbert, waarom is het fenomeen ‘live-optreden’ zo’n onduidelijk en gevoelig topic?
“Sommigen vinden dat een live-optreden een optreden is met instrumenten. Weer anderen zijn van mening dat een live-optreden een optreden is met eigen muziek, zoals bijvoorbeeld een liveset.”

En hoe zit dat bij jou?
“Mijn liveset ligt daartussenin. Ik vind het belangrijk dat ik kan kiezen welke tracks ik speel en dat gaat niet als je een voorgeprogrammeerde liveset doet.”

Je bedoelt dat je niet alleen maar op play hoeft te drukken en de hele set automatisch afspeelt?
“Ja.”

Maar wanneer mag je dan LIVE achter je naam zetten? 
“Daarover zijn de meningen verdeeld, maar naar mijn idee moet het op zijn minst strikt je eigen muziek zijn.”

Wat is de reden dat jij altijd live draait?
“Ik maak elke week nieuwe muziek en heb inmiddels een database van misschien wel duizend eigen tracks. Ik heb meer dan twintig jaar eigen muziek gemaakt en dat is vrij uniek. Daarmee kan ik dus makkelijk elke week een totaal andere liveset laten horen. Daarnaast is het uitdagender én een motivatie om steeds weer de studio in te duiken.” 

Verschil dj-set en live-set

Oké, moraal van het verhaal: het is niet zo zwart-wit als je zou denken. Het is vrij complex en er zijn geen duidelijke spelregels. Máár als je naar een feestje gaat en er staat LIVE(SET) achter de naam, dan kun je ervan uitgaan dat de muziek die je hoort, gemaakt is door degene die achter de booth staat. En tijdens een DJ-SET mixt de dj de plaatjes gewoon aan elkaar en is het niet perse zijn productie.

Amsterdam Dance Event 2016

Tijdens de twintigste editie van ADE kun je je lol op met livesets, dj-sets en whatever wat voor sets. Volgende week dwalen er namelijk weer zo’n 350.000 (!) mensen door de hoofdstad. Met meer dan 2.000 acts uit binnen- en buitenland én alle conferenties die worden georganiseerd, is ADE het grootste clubfestival ter wereld.

Bron: 3FM

Comments are closed.