the-weeknd

Welke mysterieuze man schuilt er achter “The Weeknd”

Is The Weekend de nieuwe wereldster van de hiphop nu Kanye West tijdelijk in de ziektewet zit?The Weeknd zette afgelopen weekend alvast een record neer bij streamingdienst Spotify. Nooit eerder werd een artiest zo vaak beluisterd. Wie gaat er schuil achter het mysterieuze pseudoniem?

The weekend Abel

Hij heeft zijn cv als nieuwe wereldster bijna compleet. The Weeknd heeft een supermodel als (ex-)vriendin, een drugsverleden om levenswijze songs over te schrijven én hij wordt in 2017 de opvolger van David Beckham op de reclameposters van modeketen H&M. Ook op de erelijst: een bijna onwerkelijk Spotify-record dat hij afgelopen weekend vestigde (meer dan 40 miljoen liedjes gestreamd op één enkele dag) en zijn prijzenkast waarin nu al Billboard Awards, een MTV Award en twee Grammy’s blinken.

 

Conclusie: The Weeknd is, zeker nu Kanye West tijdelijk in de ziektewet zit, momenteel simpelweg de grootste naam van de mondiale hiphop. En nu dat genre zijn greep op de hitparades steeds verder verstevigt, betekent dat automatisch een rij Top 40-hits waarmee hij de concurrentie aankan met pakweg Justin Bieber of Beyoncé.Toch is het gezicht van The Weeknd voor de consumenten van de traditionele media nog lang niet zo bekend als die van zijn collega’s. 

Amsterdam en Rotterdam
Wie niet standaard is ingelogd op Youtube (zijn grootste hit Can’t Feel My Face heeft 705 miljoen views), Twitter (4,3 miljoen volgers) of Spotify (dagelijks 40 miljoen gestreamde songs) kent Abel Tesfaye (26) hooguit van zijn optreden op de MTV Awards in november in de Rotterdamse Ahoy.

Hij arriveerde toen vanuit Los Angeles per privévliegtuig in ons land. Zijn platenlabel reserveerde voor de zekerheid twee suites voor hem: eentje in Amsterdam en één in Rotterdam. Tesfaye koos de laatste, maar spendeerde amper een dag in de stad. Toen vloog hij door op zijn route richting verovering van de muziekwereld.

The Weeknd

Die weg begon Tesfaye als een parcours vol hindernissen. Geboren als enig kind van een naar Canada geëmigreerd echtpaar uit Ethiopië kende hij een moeilijke jeugd. Op een middelbare school waar het gebruik van drugs net zo gewoon was als dat bordkrijt raakte hij hoe langer hoe meer verwijderd van het pad dat zijn ouders voor hem hadden bedacht. In tegenstelling tot een pientere universiteitsstudent eindigde hij als een vroegtijdige schoolverlater die behalve het roken van wiet en het scoren van cocaïne slechts één andere interesse had: hiphop.

In het geval van Tesfaye was de artiestennaam er eerder dan de muziek. Het werd The Weekend, omdat Abel en zijn maatje La Mar Taylor in 2007 in één weekend besloten nooit meer naar school te gaan én uit hun ouderlijke huizen te vluchten. Omdat er al een rockbandje met dezelfde naam bestaat, viel de laatste letter ‘e’ uiteindelijk weg.

Focus
Zijn eerste drie jaar als drop-out vulde Tesfaye met feesten, nog meer drugs gebruiken en af en toe een liedje schrijven. Hij kwam in aanraking met politie en zat zelfs een paar keer enkele dagen vast. Waarvoor precies weigert hij nog altijd te vertellen, maar hij zegt wel dat de ervaringen louterend werkten. ,,Ik besefte een doodlopende weg te zijn ingeslagen. Ik moest mijn focus verleggen.”

Na het uitbrengen van zijn eerste mixtape in 2011, ging dat vlug. Met zijn getroebleerde jeugd als goudmijn voor zijn eerste songteksten zagen platenmaatschappijen al snel het onverholen talent van de songschrijver. De hits volgden snel: Can’t Feel My Face, The Hills en Earned It, dat een plek kreeg op de soundtrack van de film Fifty Shades of Grey.

Hij noemt Prince, R. Kelly en vooral Michael Jackson als zijn belangrijkste voorbeelden. Jacksons nummer Dirty Diana is zelfs de reden dat hij zanger wilde worden, zo zegt hij steevast. Is hij in staat een moderne versie van de overleden popkoning te worden? Hij heeft in elk geval die ambitie. The Weeknd betitelde zijn laatste album, Starboy, als een hommage aan die andere overleden poptovenaar: David Bowie. Die scoorde zijn laatste hits toen de fans van The Weeknd vermoedelijk nog te jong waren voor de kleuterschool, maar de boodschap is wel aangekomen: de single Starboy staat nu al drie weken op 1 in de Nederlandse Top 40.

 

Bron: www.AD.nl

Comments are closed.