muziek

Wetenschappelijk bewezen: deze muziek maakt je productiever

Hoe goed is het luisteren naar muziek in het algemeen voor je prestaties? En naar welk genre moet je dan luisteren?

Beter humeur

Maakt muziek je meer gefocust, meer geconcentreerd of creatiever? Er zijn veel studies en filosofische stukken verschenen over de werking van muziek tijdens het werk. Het blijft een lastig verhaal, want het ligt er dus aan wat voor muziek voor jou persoonlijk het best werkt.

Toch is het niet de vraag óf muziek luisteren je productiever maakt, maar welke muziek dat doet. Onderzoeken hebben al lang uitgewezen dat je meer en beter werk aflevert als je naar je favoriete muziek luistert. Je krijgt er een beter humeur van en daardoor ben je gemotiveerder om hard te werken. Muziek met dissonanten (tonen die niet bij elkaar passen) hebben dan weer geen invloed op je productiviteit. 

In de sportschool

Psychologen hebben ontdekt dat een gemiddeld persoon voorkeur geeft aan 120 beats per minuut in een liedje. Als mensen werden gevraagd om in hun vingers te knippen, deden ze dat automatisch op dat ritme. Toch, als mensen in de sportschool op een loopband gaan rennen, geven ze de voorkeur aan 160 bpm. Dat helpt ze namelijk om harder te rennen. In een onderzoek kwam naar voren dat sporters die muziek aan hebben staan op de achtergrond, ongeveer zeven procent minder zuurstof gebruiken. Meer werk dus, op minder brandstof!

Lyrics leiden af

Muziek waar je je voor in moet spannen om het te luisteren werkt dan weer minder goed. Zo’n inspanning kan bijvoorbeeld muziek zijn die je nog nooit hebt gehoord, of muziek waarvan je op de lyrics gaat letten. Songteksten maken het taalgedeelte in je brein actief en dat zorgt voor afleiding. Probeer maar eens een verhaal te schrijven terwijl er iemand tegen je praat… en dat er dan ook nog iemand met een gitaar doorheen zit te pingelen!

Maar ik luister altijd muziek met lyrics!!!

Er kan gelukkig nog een kanttekening bij gemaakt worden. Muziek die je niet goed kent, of muziek met lyrics zorgen er dus voor dat je afgeleid wordt van je werk. Toch werk je met de muziek die je al heel goed kent het best. Zoals eerder in dit artikel zorgt die muziek voor een beter humeur, maar je weet ook wat je te komen staat in die muziek. Je spant je dus minder in om een nummer met teksten te luisteren. Niks aan de hand dus, je werkt het best met je favoriete muziek!

Ontwijk watervalgeluiden in de trein

Een tip uit de oude doos van de redactie: als je in een Sprinter nog even je werk af moet maken en je wilt rustgevende muziek opzetten, ontwijk dan watervalgeluiden. Daar moet je van plassen en in een Sprinter zit

Bron: 3FM

Comments are closed.